Bubbels uit de Loire

http://winefolly.com/wp-content/uploads/2013/07/how-is-champagne-made1.jpg

zijn niet heel bekend in Nederland en vaak maakt onbekend onbemind. Jammer! Zeker in dit geval, want de Loire heeft prachtige mousserende wijnen, ook wel fines bulles de Loire genoemd. De wijnen worden geproduceerd volgens de champagne methode met een tweede gisting op de fles. De meest gebruikte druiven voor de bubbels zijn Chenin Blanc, Cabernet Franc en Chardonnay. Waarvan Chenin Blanc en Cabernet Franc bekende Loire druiven zijn.

De Loire is het grootste wijngebied van Frankrijk, het loopt 600 km langs de rivier de Loire. Van Pouilly-sur-Loire in het oosten naar Nantes in het westen. Er zijn een aantal appelations in de Loire streek waar ze mousserende wijnen maken; Crémant de Loire, Vouvray, Touraine en Saumur. Namen die je wellicht al kent van stille wijnen. Met name de frisse en fruitige witte wijnen uit de Touraine kennen veel mensen. Ook de rosé uit de Anjou is bekend. En in toenemende mate eindelijk ook de rode wijnen uit Chinon en Saumur-Champigny. Maar de mousserende wijnen blijven een beetje achter…

Vroeger heette mousserende wijn uit de Loire gewoon Champagne, voordat Champagne ging verbieden dat mousserende wijn die niet uit de Champagne streek komt niet onder de naam Champagne mag worden verkocht. Daarna werd het Methode Champenoise en toen dat ook niet meer mocht werd het Methode Traditionelle. En hier is denk ik een beetje de onduidelijkheid voor de consument begonnen, want niet iedereen weet dat Methode Traditionelle precies hetzelfde is als hoe Champagne wordt gemaakt.

Wie veel weet over de fines bulles de Loire is Niek Beute (o.a. Europees champagne ambassadeur). Hij geeft aan dat er veel bubbels uit de Loire komen. Dit heeft o.a te maken met de noordelijke ligging van de Loire. Hierdoor is de oogst erg afhankelijk van het weer dat jaar. En vroeger werd bij een slecht jaar de stille wijn van de nog onrijpe druiven gebruikt om mousserende wijn van te maken. De mousserende wijn heeft namelijk maar rond de 11,5 % alcohol nodig. En dus was de bubbel hier in veel gevallen meer een noodoplossing dan een bewuste keuze voor bubbels. Tegenwoordig kiest men veel bewuster voor de mousserende wijn en zie je ook dat de kwaliteit is toegenomen.

http://www.winebreaks.nl/langs-het-werelderfgoed-van-de-loire/

Je leest overal dat Nederlanders meer bubbels zijn gaan drinken, maar welke bubbel is dit dan? Ik denk dat de bubbels in de Loire meer aan hun bekendheid zouden moeten werken. De laatste jaren heeft de Cava zich stevig gepositioneerd als prachtige bubbel, ook Prosecco heeft zich weten te manifesteren als een goed alternatief voor champagne. Terwijl als je op zoek bent naar een goed alternatief voor champagne, kies dan eens voor bubbels uit de Loire! Er zitten exemplaren tussen die zeker niet onderdoen voor een champagne. Alleen hangt er een stuk vriendelijker prijskaartje aan.

Interessante producenten uit de Loire zijn;

  • Ackermann met mooie betaalbare bubbels;
  • Domaine de la Paleine, een biologisch wijnbedrijf uit de Saumur met Champagne stijl bubbels;
  • Langlois-Chateau, groot wijnhuis dat samenwerkt met Bollinger uit de Champagne streek, met een mooie reeks crémants voor zowel apéritief als bij diner.

Deze blog is eerder verschenen op wijdrinkenwijn.nl (http://www.wijdrinkenwijn.nl/meer/wijnblog/wijn-informatie/bubbels-uit-de-loire)

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *