De Grillo, is het een vogel of een nieuwe appelsoort…?

Nee! Het is een heerlijk druifje dat met name in Zuid-Italië groeit zoals Sicilië en Puglia. De Grillo druif is vooral bekend als leverancier van Marsala wijn en buiten Italië zul je haar niet aantreffen. Sinds een aantal jaar slagen de Italianen er in van deze druif heel lekkere witte wijnen te maken.

Ik heb hier dus een heel lekkere (betaalbare) wijn van ontdekt, ik  dronk deze wijn voor het eerst deze zomer tijdens wijnfestival Bacchus in het Amsterdamse Bos (http://www.bacchuswijnfestival.nl/). Ik dacht daarom dat ik het een heel zomerse wijn vond, maar dat valt eigenlijk best mee. De wijn heeft genoeg diepte en volheid om het ook goed te doen op een frisse (bijna) lente dag.

Dat ik deze wijn toch zomaar begin maart ging drinken komt omdat ik een zoektocht had naar een lekkere wijn bij mijn pasta pesto. Ik maak mijn pasta pesto altijd met homemade pesto (ik doe dit zonder noten, waarom weet ik eigenlijk niet…) en met broccoli en sperziebonen, want ik heb kinderen en van alleen basilicum wordt je natuurlijk niet beresterk :).

Maar op terug te komen op mijn zoektocht, ik vind rood hier vaak net iets te overheersend bij en wit of te fris of een beetje te vettig. Maar zo niet de Grillo van Feudo Bannera 2014 deze past er echt te gek bij! De wijn heeft iets anijsigs wat heerlijk is bij de pesto en steenvruchten (perzik) en rijpe citrus wat de wijn net wat voller maakt zodat deze wijn zeker ook geschikt is als eetwijn. Verder is de wijn bloemig en grassig met een mooie mineraliteit, prettige zuren en middellange afdronk. Frisse wijn, maar zeker niet te.

Lekker ook bij geitenkaas, aperitief, beetje pittige vis…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *