East meets West

Vandaag weer eens wijn en spijs. Dit is voor mij namelijk nog steeds de belangrijkste combinatie!  Ik heb de wijn Les Emirs van Chateau Clos st. Thomas al eerder gedronken en ik vind het een fijne wijn. De wijn komt uit Libanon en de Franse invloed zie je hier terug in bijvoorbeeld de druivenrassen. De wijn is een soort exotische Bordeaux mix (cabernet sauvignon, syrah en grenache). Exotisch omdat het toch wel wat warmer is dan in de Bordeaux en dit levert warmere wijnen op. Het is een volle, zwoele wijn met gestoofd rood fruit, kruidigheid, wat mint en mooie zuren. En, ik hoor je denken hmm Libanon?! Ja, Libanon is een redelijk gematigd land in het Midden-Oosten en het heeft reeds een lange historie van wijn maken. Chateau Clos de st. Thomas is een famillie bedrijf en ligt in de Bekaa Vallei, dit is het belangrijkste wijngebied van Libanon. Hier komt ook Chateau Musar vandaan, een top wijnhuis. Daar wil ik ook zeker nog het e.e.a. van proeven. Maar vandaag Cottage pie met Les Emirs, Chateau Clos st. Thomas 2010.

Foto van de wijn komt van mijn instagram account, volg je me al? https://www.instagram.com/babette.mevrouwwijn/

Terug naar het eten, ik at er al eens een home made hamburger bij; heel goede combinatie. En dit keer had ik er een cottage pie bij, een heerlijke Britse klassieker. Cottage pie lijkt op Shepherd’s pie alleen is Cottage pie met rundergehakt en Shepherd’s pie met lamsvlees.

Recept voor 4 personen:

  • 1 kilo aardappels tot puree gemaakt
  • 1 ui
  • 2 kleine preien of 1 grote
  • bakje champignons
  • klein teentje knoflook
  • 450  gram rundergehakt of half-om-half gehakt
  • 2 wortels
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 250 ml runderbouillon
  • geraspte kaas
  • roomboter
  • melk

Aardappels schillen en 20 minuten koken, afgieten en met de pureeknijper (beste aankoop van je leven!) tot puree knijpen. 1 beker melk en een grote klont boter toevoegen, goed roeren en met peper en zout op smaak brengen. Over voorverwarmen op 175 graden. Alle groente fijnsnijden en op zacht/middelhoog vuur zacht laten worden, gehakt toevoegen en als het bruin is, de tomatenpuree toevoegen. Even goed doorbakken en dan de bouillon toevoegen, +/- 10 minuten laten doorkoken en dan in een ingevette ovenschaal doen. Puree eroverheen doen, beetje dichtsmeren en dan geraspte kaas erover doen. 35 minuten in een voorverwarmde oven doen van 175 graden. Je kunt dit gerecht ook heel makkelijk vooruit maken. Als het gerecht helemaal klaar is bewaar je het of op je fornuis (’s avonds opeten) of in de koelkast (volgende dag opeten) Je verwarmt de schaal dan gewoon weer in de oven. Ik doe dan eerst met folie 20 mins en dan 10 mins zonder folie (vanuit de koelkast natuurlijk wat langer). En mijn kinderen vinden dit ook heel lekker, win-win dus. En dan drink je er die heerlijke Les Emirs bij, proost! Oh, en ik vergeet altijd foto’s te maken dus ik pik even een plaatje van het wereldwijde web zodat je een idee hebt hoe lekker dit eruit ziet 🙂https://i1.wp.com/www.recipes.co.nz/ic/2353067437/Cottage-Pie.1.1.jpg?resize=459%2C364

Vergeet vooral het takje rozemarijn niet 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *