Grüner Veltliner – op en top Oostenrijks

is toch wel dè Oostenrijkse druivensoort. De wijn die hiervan wordt gemaakt kenmerkt zich doordat ze (bijna) allemaal anearobic (zonder zuurstof) zijn opgevoed. Dit houdt in dat de wijnen niet in een vat gaan, maar in stalen tanks en je zult geen kurken aantreffen, maar schroefdoppen. Het is vaak een heerlijk verfrissende wijn voor warme zomerdagen. Deze frisse varianten van de Grüner Veltliner kun je soms een beetje vergelijken met de tintelfrisse Sauvignons Blancs uit Nieuw-Zeeland.

Het spectrum van smaken van Grüner Veltliner loopt uiteen van heel fris/groenige wijn tot een vollere (vaak 12,5% alcohol en meer) smaak met tonen van honing, bloemen en in plaats van limoen meer rijpe citroentonen.

Ik heb gisteren een fles Grüner Veltliner 2013 van Steininger uit Kamptal opengemaakt (te koop bij o.a. lekker flesje wijn). Ik maakte weer eens zuurkool 🙂 en zocht daar een lekkere wijn voor. Deze wijn had ik in huis en ik wist dat het geen beendroge wijn zou zijn dus ik dacht; laten we eens proberen hoe het met de zuurkool gaat. Nou, dat past heel erg goed!

Deze Grüner Veltliner ruikt naar citrus (rijpe citroen), steenvruchten (witte perzik en abrikoos), gele appel en honing. In de smaak zit er nog acacia, mineraliteit en witte peper bij. En juist omdat de wijn niet heel droog is, maar ook die honing en acacia heeft past het enorm goed bij een wat zurig en romig gerecht. Ik maak mijn zuurkool altijd volgens dit recept: https://www.dekrat.nl/nl/recepten-uit-de-krat/zuurkool-met-knoflookaardappelpuree-en-rookworst-of-paddenstoelen.

Dus ik stoof de zuurkool vrij lang en dat maakt de zuurkool een stuk zachter en precies die zacht zure en romige zuurkoolstamppot werkt heel goed met deze wijn.

Andere gerechten waar deze wijn goed bij zou passen zijn mosselen, kip met citroen en een roomsausje of Aziatisch eten (dus een beetje pittig).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *