Jij zat toch op school Mevrouw Wijn?

Ehhh, ja dat klopt! Had ik jullie al verteld dat ik 2 van de 4 mappen alweer kan wegstoppen omdat ik dat examen keurig heb gehaald?! Joepie, Frankrijk en wijnbouw zijn dus in de pocket. Het proeven daarentegen ging iets minder soepel, dat heb ik niet gehaald en moet ik nog een keer doen. Ik ging namelijk twijfelen en verbeteren en nou ja toe ging het dus niet meer goedkomen. Ik ben erachter dat ik Chenin Blanc bijvoorbeeld heel moeilijk proeven vind, daar moet ik nog wat meer op oefenen. En de (zuid) Rhône/Languedoc blend vind ik ook lastig eruit te halen (grenache, syrah, mourvedre en carignan) dus ik zit tot over mijn oren in het huiswerk 🙂

Maar wat leer ik dan zoal op school? Nou, ik heb in de ochtend altijd proeven en dat is de laatste maanden telkens een proefexamen. Dan krijg je 12 wijnen en per wijn 3 opties vervolgens moet je er 8 goed hebben om het examen te halen. In de middag wordt altijd les gegeven door een specialist van een wijnland/gebied. Waarbij de ene docent een wat boeiender verhaal heeft dan de ander. Xavier Kat was bijvoorbeeld heel interessant over de Bordeaux, Lars Daniëls over de Rhône/Languedoc/Provence, Stan Beurskens over de wijngaard en wijn maken en  Claudia van Dongen over Midden en Zuid Italië. Wil ik nog iets met jullie delen? Ja! Dit filmpje dat Xavier Kat liet zien. Ik moest hier erg om lachen! https://www.youtube.com/watch?v=M0NbzJwYMzY

Verder heb ik momenteel een leerdip, sinds het halen van een deel van de theorie in februari heb ik eigenlijk niet meer verder gelezen. Laat staan geleerd! Ik ga (bijna) altijd braaf naar de les en vaak is dit heel leuk en leerzaam. Maar die mappen zijn zoooo saai en ik moet altijd een beetje druk voelen om echt aan de bak te gaan. Mijn volgende examen is in augustus, net na mijn 3 weken durende vakantie dus dat is wel wat uitdagend… Ik houd jullie op de hoogte!

Voor nu nog een wijntip, dit is tenslotte een wijnblog. Ik heb laatst de chardonnay van de diamond serie van Francis Coppola (ja, precies die filmregisseur ja) gedronken. En die vond ik heel goed! Normaal ben ik niet zo van de nieuwe wereld over de top wijnen, maar deze vond ik heel goed. Lekker vol, geurend naar tropisch fruit, vanille, nootjes, bloemen. En in de smaak heerlijk romig, vol en met voldoende zuren om niet log te worden. Ik vond het een perfecte match met zalm uit de oven!

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *