Negroamaro – Italië op een koopje…

Vandaag een fijne budget wijn, dat mag ook weleens… Er moet ook af en toe gewoon lekker ongecompliceerd worden gedronken toch?

Schola Sar20160223_143021(1)menti tempo al vino Negroamaro Salento 2013. De wijn ruikt een beetje bloemig en fruitig en in de smaak proef je heel sappig donkerrood/zwart fruit (denk hierbij aan gestoofde pruimen en bosvruchten). De wijn heeft een heel klein zoetje, maar heeft voldoende zuren waardoor de wijn fris genoeg blijft in plaats alleen maar zwoel. Dit komt o.a. doordat de wijn op rvs tanks heeft gerijpt, hierdoor houd je lekker veel fruit en frisheid in de wijn. En voorkom je dat de wijn te log wordt.

De Negroamaro druif is een Zuid-Italiaanse druif die eigenlijk alleen maar in Puglia (de hak van de laars van Italie) groeit en dan nog specifieker in Salento. Deze druif is de koning van het zuiden en geeft een hoop waar voor zijn geld. De regio is erg warm en zonnig en dit proef je terug in de wijnen. Negroamaro druiven leveren donker gekleurde wijnen op (Negro) met wat bittere tonen (amaro) die goed tegenwicht bieden tegen de fruitigheid.

Een Italiaan dus en ik schonk deze wijn tijdens een borrel en daar is de wijn erg geschikt voor. Of voor later op de avond als je nog een glaasje met eventueel een lekker (abdij) kaasje erbij neemt. Ik doe maar een suggestie 😉 Meestal vind ik rode wijn door de tannines en eventuele houtrijping niet zo geschikt voor bij kaas, maar deze wijn is fris genoeg met toch voldoende smaak om er goed mee te combineren.

Hij kan echter ook prima bij een pastaaatje en toevallig maakte ik laatst Ossobuco met risotto Milanese (hier kom ik binnenkort op terug…) en daar past de wijn eigenlijk heel goed bij. Kortom echt een aanrader bij de Italiaanse keuken!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *