Terroir – heeft te maken met wijn toch?

https://i1.wp.com/swidw.nl/test/wp-content/uploads/2013/11/vineyard.jpg?resize=615%2C345

Ja, dat klopt! Terroir zijn de omstandigheden van de wijngaard die van invloed zijn op de druif, zonder menselijk ingrijpen. Denk hierbij aan:

  • de bodem; is het klei, kalksteen, kiezel, graniet etc.;
  • de ligging van de wijngaard; op een heuvel in de zon, beneden aan de rivier etc.;
  • de hoogte van de wijngaard; de hoogvlaktes van Argentinië doen iets heel anders met een druivensoort dan het lager gelegen Bordeaux;
  • het klimaat; mediterraan, maritiem of een landklimaat;
  • het weer; dit is anders dan klimaat omdat het weer in veel gebieden per jaar anders is. Zo was 2009 een topjaar in de Bourgogne, terwijl 2013 een moeilijk jaar was voor de wijnboeren.

En, dan zou je dus het terroir moeten kunnen proeven/herkennen in jouw glas wijn. Maar hoe dan ook alweer precies? Nou bijvoorbeeld, mineraliteit in een wijn zegt iets over de bodem, het alcoholpercentage zegt iets over de hoeveelheid en/of intensiteit van de zon en of het fruit in de wijn meer richting rood fruit of juist zwart fruit gaat zegt iets over de ligging van het wijngebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *