Terug van weggeweest…

Jeetje, wat lang geleden alweer! Tussendoor konden jullie wel genieten van een stukje over de Loire bubbel, maar echt bijkletsen hebben we nog niet gedaan šŸ™‚ Het zat zo; ik was eerst heel druk en daarna juist heel rustig, want toen was ik op vakantie. We gingen naar KroatiĆ« en dit is een land met een al heel oude wijnmaak traditie en ze hebben ook nog eens van allerlei spannende inheemse druiven, kortom avontuur alom! Dacht ik… Ik weet het niet, de meeste Kroatische wijnen die ik in 12 dagen tijd heb gedronken vond ik niet echt heel goed. Nu kan het natuurlijk liggen aan mijn manieren om deze te bemachtigen. Zo ziet de helft van mijn reisgezelschap nog niet de importantie in van wijn. Zij hebben meer interesse in speeltuinen/ijs/zwemmen en ezeltje rijden dus lekker dagenlang de wijngaarden afstruinen was niet echt een optie. En dan ben je dus gewoon ordinair op de supermarkt en restaurants aangewezen, een slijter/wijnhandel ben ik namelijk niet tegengekomen. En in de supermarkt en restaurants was het vaak moeilijk met de wijn.

http://www.wijnuitkroatie.nl/service/kroatische-wijnen/

Godzijdank heb ik ook een aantal heel lekkere wijnen gedronken met name de witte wijnen gemaakt van de Malvasia, heerlijk geurend naar perzik! En de GraÅ”evina ook wel bekend als Welschriesling met aroma’s van bloemen en hazelnoten vond ik lekker! Om een lang verhaal kort te maken, het wordt dus geen jubelverhaal over mijn Kroatische ontdekkingen.

http://www.justforfriends.nl/wijnen/catalog/witte-wijn/domaine-gibault-sauvignon-blanc.html#.Vz8e0GZtLOo

Thuisgekomen trok ik gauw een Sauvignon Blanc van Gibault (2014) open. Dit is echt een heerlijke wijn en helemaal niet duur (altijd fijn nadat je op vakantie bent geweest). Ik vind het absoluut geen heel typische stuivend frisse Sauvignon Blanc, de wijn is prachtig diepgeel en is wat ronder en zachter van smaak dan ik eigenlijk dacht. Met tonen van tropisch fruit, groene appel en rijpe citroen. Later las ik dat de wijn een tijdje sur lie is geweest en ja dat verklaarde het!

Huh, sur wat? Sur lie of on its lees of nou, ja een Nederlands woord hebben we er niet echt voor geloof ik. Het betekent in ieder geval dat de gisten in de wijn niet gescheiden worden van de wijn, maar wat langer erin blijven. En zo krijg je een tweede fermentatie en dit levert weer een andere stijl wijn op.Ā  Zo geeft het geeft de wijn vaak tonen van noten.

En wat at ik bij de Gibault? Niet onbelangrijk om hierbij te vermelden is dat ik weer totaal geĆÆnspireerd terugkwam van vakantie. Ik had namelijk een enorme kookdip, ken je dat? Dat je gewoon niet meer weet wat je maken moet. Maar goed de inspiratie was terug en we aten een heel ingewikkelde salade van zoete aardappel (geroosterd met paprikapoeder), groene asperges (ook uit de oven met knoflook), feta, Romeinse sla, lente-ui, pompoen en zonnebloempitten en een dressing met balsamico en olijfolie en daarnaast biefstuk. Biefstuk en witte wijn het kan af en toe best!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *