Beaujolais – onterecht maakt onbekend onbemind

Visit the Beaujolais vineyards - wine tourism

De Beaujolais is een gebied in het zuiden van de Bourgogne tegen de Rhône aan, net ten noorden van de stad Lyon. Je bent er wellicht via de route soleil weleens doorheen gereden op doorreis naar het zuiden. Het is een nogal ruraal gebied met lieflijke dorpjes, kleine wijnbedrijfjes, heerlijke wijnen en eenvoudige streekgerechten. De Beaujolais is van oudsher leverancier van dé Bistro wijn van Parijs en Lyon. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet en is dus echt anders dan de Bourgogne waar de bodem veel meer kalk bevat. Een granieten bodem met hoge zuren daar gedijt de Gamay druif heel goed. Dat is hier namelijk de rode druif, bijna (er wordt ook wat van de Pinot Noir druif gemaakt) alle rode wijn uit de Beaujolais wordt gemaakt van de Gamay. De Gamay druif is een snelle groeier die vooral een heel fruitig karakter heeft en eigenlijk alleen op zure gronden tot heel mooie wijnen kan leiden.

Er is geen enkele andere regio in Frankrijk dat zo met een imagoprobleem zit als de Beaujolais. Iedereen heeft weleens van de Beaujolais nouveau gehoord, deze wijn komt elke derde donderdag van november uit. Helaas is dit zeker niet altijd, eigenlijk eerder niet dan wel goeie wijn. Het is vaak wat dunne, zurige wijn met niet heel veel meer dan wat rood fruit aroma’s. Terwijl er dus wel echt heel mooie wijn uit deze streek komt! En omdat het imago niet altijd al te best is heb je hier mooie kansen op goeie prijs kwaliteit wijnen.

De Beaujolais heeft 10 Cru’s:

1. Fleurie
2. Morgon
3. Chénas
4. Julienas
5. Moulin-à-Vent
6. Côte de Brouilly
7. Saint Amour
8. Chiroubles
9. Brouilly
10. Régnié

A Personality Guide To The 10 Crus Of Beaujolais - With Map! | VinePair


en ze zijn allemaal net even anders van elkaar. De Cru’s liggen allemaal in het noorden van de Beaujolais, met in het zuiden Beaujolais AOP en Beaujolais Villages. De wijnen uit de Cru’s zijn over het algemeen van een mooie kwaliteit met aroma’s van bosfruit, licht kruidig, wat peper, zachte tannines. Sappig rood, voor degene die gecharmeerd zijn van pinot noir uit de Bourgogne kan dit een prachtig betaalbaar alternatief zijn.

Maceration carbonique wordt wel geassocieerd met de Beaujolais. letterlijk inweking onder koolzuur. Bij dit proces gaan intacte druiven in een afgesloten met koolzuurgas gevulde tank. Via enzymen ontstaat er nu binnen de druif een gisting. De druif barst daardoor open en er ontstaat sap met veel kleur, veel aromastoffen, weinig tannines en iets alcohol. Pas hierna wordt geperst en vindt de normale alcoholische gisting plaats. Hierdoor behoudt je vooral het fruitige karakter en wordt het vooral een wat lichtere, vrolijkere stijl wijn.

Wat is nou typisch Beaujolais? Fris, fruitig, sappig en elegant. Een echte ‘must’ is om de wijnen lichtgekoeld te drinken. Heerlijk bij Coq au vin, een plak boeren pate, charcuterie, geroosterde eendenbout, vol-au-vent, boeuf Stroganoff (Brouilly vooral).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *