Il Giorgione Barbera d’Asti Superiore 2007

Een waanzinnig lekkere wijn gemaakt van de druif Barbera uit de Piemonte streek. De Piemonte is het meest Bourgondische deel van Italië, het ligt in het noord-westen en heeft zeg maar alles; truffels, kaas, vlees en wijn. En zeker niet de minste wijnen komen er vandaan; Barolo, Barbaresco, Barbera d’Asti, Gavi etc. Kortom eigenlijk een perfecte vakantieplek voor de fijnproever 🙂

De Barbera kent drie varianten; Barbera d’Asti, Barbera d’Alba en Barbera del Monferrato. Vernoemd naar de plaatsen waar de wijn vandaan komt. En waarvan de Barbera d’Asti het hoogste kwaliteitskeurmerk heeft.

De druif Barbera geeft wijnen die een hoge zuurgraad hebben en een laag gehalte van tannines, dit maakt het een toegankelijke wijn. In haar jeugd heeft de wijn tonen van (donker) rood fruit en is het een vrij lichte tafelwijn. Maar als de wijn op eikenhouten vaten heeft gelegen komen daar tonen van vanille, chocolade en drop bij en wordt het ineens een serieuze tafelgenoot!

Nou en dat is deze Il Giorgione Barbera d’Asti Superiore 2007 zeker. Je ruikt de zwarte bessen en de vanille meteen, ook wat bramen en kruidigheid (laurier en kaneel). In de smaak komt daar nog drop, chocolade/notigheid bij. Maar juist omdat de wijn laag in tannine en hoog in zuren is, is de wijn niet heel zwaar en dat maakt de wijn erg geschikt voor meerdere gerechten. Wij aten er een heerlijk stoofpotje van suddervlees (www.koopeenkoe.nl) bij. Het vlees is minstens drie uur gegaard in wortel/bleekselderij/ui/knoflook en rode wijn/Marsala en runderbouillon. Wat aardappel (puree) of stokbrood en seizoensgroente erbij en dan heb je een fijne avond hoor!

De wijn kan overigens ook goed bij gegrild rood vlees (lamskoteletten/entrecôte), gebraden kip of een lasagne met truffel/paddenstoelen/spinazie.

Je proeft dat de wijn van hoge kwaliteit is, de tannine en de zuren zijn goed geïntegreerd, de smaken mooi in balans en de wijn heeft een mooie lange afdronk. Kortom als je een keer wat te vieren hebt of een mooie fles als cadeau zoekt, is dit zeker een wijn om te onthouden. Je kunt de wijn o.a. kopen bij Kasteel wijnen, http://www.kasteelwijnen.com/il-giorgione-barbera-d-asti-superiore-docg.html. Mocht je nou geen genoeg krijgen van de wijn, dan kun je ook op het landgoed slapen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *