Mag ik uw wijn temperaturen…?

Het is alweer november… Nog een maand en dan begint de tijd van de diners, feestjes en borrels. Dit is hét moment voor wat tips om deze tijd wijntechnisch goed door te komen!

Of je nu net een heel dure fles wijn hebt gekocht of een mooie middenmoter, elke wijn heeft veel baat van de juiste temperatuur. Iedereen weet dat als eten flink afgekoeld is, cola is opgewarmd of koffie inmiddels koud is geworden, heeft dat invloed op je beleving ervan. Maar als het op de beleving van wijn aankomt realiseren veel mensen zich onvoldoende wat daar de invloed van temperatuur is. Nu weet ik dat veel mensen zullen zeggen; ach ja, ik ben toch niet zo’n wijnkenner. Maar daar ga ik niet mee akkoord! Echt, de wijn knapt zo ontzettend op van de juiste temperatuur, dat zou je eens moeten proberen.

https://i0.wp.com/www.zekvinos.nl/wp-content/uploads/2014/05/Lichte-rode-wijn.jpg?resize=276%2C207

 

Zelfs in restaurants wordt wijn vaak niet op de juiste temperatuur geserveerd. Nu wordt dit de laatste tijd wel beter, maar er zijn helaas ook nog een hoop restaurants die dit niet goed doen. De rode wijn is vaak veel te warm, echt wel 20 graden of soms meer. Hierdoor ruik en proef je de aroma’s van de wijn niet goed meer en kan de bitterheid van de tannine gaat overheersen. En de witte wijn is dan meestal erg koud. Koud heeft het effect dat je helemaal niks meer ruikt aan een wijn en zorgt dat de wijn zuurder smaakt. Dit is echt zonde van je glas wijn.

Wat te doen als je dan aan tafel zit met lauwe Merlot of ijskoude Chardonnay? In het eerste geval zou ik om een koelemmer met ijs vragen en de fles even 10 minuten laten afkoelen. En de té koude Chardonnay zou ik in ieder geval niet in een koeler zetten. Schenk de glazen niet te vol en warm ze op met je handen. Tsja, het blijft een beetje behelpen…

Hieronder een schema met fijne temperaturen voor diverse wijnsoorten.

Richtlijn voor de serveertemperatuur van diverse wijnen

Wijnsoort Ideale temperatuur (serveren)
Mousserende wijn 6 à 10 graden
Rosé wijn 9 à 11 graden
Droge lichte (aromatische) witte wijn 9 à 11 graden
Middelzware droge witte wijn 10 à 12 graden
Lichte fruitige rode wijn 12 à 14 graden
Volle witte wijn 12 à 16 graden
Medium rode wijn 14 à 17 graden
Volle rode wijn 15 à 18 graden

Is er nog een goede manier om je wijn helemaal in de juiste conditie te brengen? Ja, zuurstof; wanneer heeft een wijn nou zuurstof nodig om zijn aroma’s prijs te geven en wanneer moet je juist helemaal geen zuurstof aan de wijn geven? En wat doet zuurstof nou precies? Doordat er zuurstof bij de wijn komt, komen de aroma’s los en kun je wijn beter ruiken en proeven. Alleen maar de fles ontkurken heeft maar weinig effect op de wijn. Je kunt de wijn het beste al klotsend in een karaf schenken. Bijkomend voordeel van een karaf; ook verdwijnen daarbij eventuele minder lekkere geurtjes van het opgesloten zitten in de fles zoals conserveermiddelen.

Bij jonge rode wijnen met straffe tannines helpt het om de wijn een paar uur voordat je deze wilt schenken in een karaf te doen, dan wordt de wijn zachter en komen de aroma’s mooi los. Denk hierbij aan wijn uit de Rhône, Bordeaux of een Barolo.

Maar zeker ook witte wijn heeft baat bij zuurstof. En dan een wijn die zonder zuurstof is opgevoed. Dat wil zeggen in stalen tanks in plaats van in houten vaten. Deze wijnen zullen door het contact met zuurstof openen en hun aroma’s prijs geven. Denk hierbij aan een jonge Riesling, Chardonnay (Chablis) of een Verdejo.

Decanteren is eigenlijk alleen nodig als een wijn echt al volledig op dronk is of misschien er iets over is en veel bezinksel heeft. Maar dan nog kun je een oudere wijn beter in een groot wijnglas schenken. Zo behoudt de wijn veel beter haar delicate aroma’s. En bij heel oude wijnen zijn vaak de aroma’s die je ruikt het interessantst. Nog complexer dan wanneer je deze proeft.

Deze blog is eerder verschenen op wijdrinkenwijn.nl zie https://www.wijdrinkenwijn.nl/meer/wijnblog/wijn-informatie/mag-ik-even-uw-wijn-temperaturen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *