Terugkeer van het ambacht…?

Ik vind het moeilijk kiezen tussen spijs en wijn merk ik, zeker op professioneel vlak. Privé kies is niet, maar doe ik het allebei 🙂 en misschien moet ik dat qua werk ook gaan aanhouden. Voor mij zijn die 2 namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en wel op meerdere manieren.

Je kent deze uitspraak die hiernaast staat vast wel en dit geldt eigenlijk ook wel een beetje voor eten vind ik. En ik weet ook wat mensen zeggen; dat het veel geld kost. Niet waar! Een krop andijvie, een kilo elstar appels, 2 kilo aardappels, een soepkip etc zijn goedkoper dan pakken Knorr/patat of een blik soep dus die vlieger gaat niet op… Het heeft te maken met aandacht en tijd.  En als het op eten aankomt voel ik me soms een predikant met een vingertje terwijl ik dat helemaal niet zo bedoel. Ik wil mensen gewoon graag enthousiast maken voor dingen zelf maken en bedenken. Maak op zondag 2 pannen eten voor je baby, vries het in en je hebt de hele week een eigen gemaakt en vooral gezond hapje (https://https://babettesfamilyfood.wordpress.com/2012/02/16/babyhapjes).

Schil een keer aardappel, kook ze en schaf een aardappelknijper aan (dit gaat serieus je leven veranderen, geen grap!) en maak lekkere aardappelpuree, koop een lekkere krop sla, draai een gehaktbal, maak van je overgebleven kippenkarkas een bouillon, koop je brood bij de bakker, bestel eens een koe en zo kan ik nog wel even doorgaan.  Je leest en ziet zoveel over dat er met ons eten en drinken wordt gerommeld. Kijk maar naar de Keuringsdienst van Waarde, lees over Monsanto, filmpjes over legbatterij kippen, 0% vet staat tegenwoordig ook op alles en dan vraag ik me altijd af waar het dan door is vervangen? Vast iets engs… Het is ook zo’n onzin om geen vet te willen eten, je hebt vet gewoon nodig en zeker kinderen in de groei! Maar goed hier komt de predikant dus weer om de hoek kijken 🙂 Mijn advies is vooral zelf te blijven nadenken; hoe kan het zo goedkoop zijn, wat gebeurd er met de rest van het varken als ik m’n haasje heb gegeten etc. En eet met aandacht, niet (elke dag) voor de televisie naar binnen schuiven (oké soms wel heel fijn!).

Als je net als ik om wijn en spijs geeft kun je meer plezier en genot beleven door wat vaker ambachtelijke producten te kopen. Ik heb merk ik een beetje moeite met het woord ambacht, dit komt omdat de supermarkt het te pas en te onpas op producten plakt terwijl het natuurlijk onzin is dat daar ambachtelijke producten liggen. Ik bedoel gewoon mensen die met liefde spullen verbouwen/brouwen/maken. Ga eens boodschappen doen bij de middenstand, we kunnen wel zeggen dat het zo erg is dat die verdwijnt maar dan moet je er wel boodschappen doen!

Gelukkig zie je wel soort bewustwordingsproces bij veel mensen over eten en drinken. Daarom is er ook wel een groeiende vraag naar en aanbod van biologisch vlees, groente/fruit, ambachtelijk brood, maar ook kraft biertjes van bij jou uit de buurt, besteleenkoe/varken/kip.nl en ook wijn van kleinere wijnboeren die dit vak met hun hart uitoefenen en dat proef je terug in de wijn. Tuurlijk drinken we allemaal wel eens een Lindemans/Concha y Toro etc. maar is het bijzonder? Nee, het is gewoon net als de kip van de AH door de roerbak. Geef vaker minstens EUR 2 extra uit voor een lekkere wijn en het genieten kan al een beetje gaan beginnen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *