Trip: Barcelona – Zaragoza – La Rioja – Baskenland

We begonnen onze trip in Barcelona, waar een van mijn beste vriendinnetjes woont. We zaten daar in de wijk Poble Nou en op 10 mins lopen van het strand hadden we een appartementje (https://www.booking.com/hotel/es/bwh-poble-nou.en-gb.html) met tuin, 2 slaapkamers, goed uitgeruste keuken en washok. We hadden fietsen gehuurd en die konden ’s nachts mooi in de achtertuin. Het was heerlijk om m’n vriendin te zien, lekker bij het strand te hangen en door de stad te fietsen. Culinair gezien vind ik Barcelona niet super interessant, maar we hebben ons zeker vermaakt! Toen door naar Zaragoza, snikheet was het er. Gelukkig hadden we een superdeluxe hotel (https://www.palafoxhoteles.com/es/hoteles-en-zaragoza/hotel-palafox)met rooftop zwembad, badjassen en in alle vertrekken een telefoon haha (hello jaren ’90).

Volgende dag richting Haro, hier hadden we een appartement ( http://www.loszapatosmorados.com/apartamentos.php?sec=apartamentos) gehuurd. Lekker centraal in het dorpje en tegenover het gemeenschappelijke zwembad. Ideaal, zo konden we elke dag even voor verkoeling een duik nemen en in de avond wandelde we zo een van de gezellige pleintjes op voor een hapje en een drankje. Glas Rioja voor €3 en dan had je niet ineens de instapper 🙂 Alle kinderen speelden hier tot laat samen op het pleintje zodat de ouders ook even lekker konden zitten.

Wat een te gekke wijnregio is La Rioja! Ik combineerde een familie vakantie met een bezoek aan een aantal wijnhuizen en deed een private tour om het gebied wat beter te leren kennen.

Ik ging namelijk een middag op pad met Alfredo Selas van Exquisite Rioja (http://www.exquisiterioja.com/en/ ). Dit was echt zo leuk en leerzaam! Hij haalde me op en samen heeft hij me de verschillende bodemsoorten van de regio laten zien, restanten van ancient wijnmaken, allerlei wijngaarden en we hebben 2 proeverijen bij wijnmakers gedaan. Een daarvan was echt heel bijzonder. We gingen langs bij Berta van Pretium wines, een vrouw van mijn leeftijd die op geheel eigen wijze wijn maakt. Prachtige goed verzorgde wijngaarden met ruimte en respect voor de plant en natuur. Ze wist er zoveel over te vertellen vanuit een enorme overtuiging. Zeer kleine oplage, rood was nog niet klaar op de proeven. Wit wel en wat mooi! Witte Rioja, lieve mensen, kan zooo mooi zijn. Ik heb nog 1 fles van haar liggen en moest daar ineens aan denken toen ik laatst Ilja Gort zat te kijken. Die was in La Rioja precies bij haar op bezoek. Echt een aanrader, ik weet alleen niet of ze uberhaupt een website heeft. Ja die heeft ze! https://pretiumbodega.com/en/

Op de laatste dag zijn we nog even naar wat grotere wijnproducenten gedaan, waaronder Muga. Ook echt een tophuis! Echt lekkere authentieke Rioja wijnen. En bij deze bodega is het allemaal wel wat georganiseerder zeg maar 🙂 Tours met ballonvaart erbij, strikte tijdsindelingen en verschillende proef flights. Wij deden zo net na het ontbijt maar gewoon de full monty flight en het was genieten. We kochten nog een paar flesjes en gingen daarna richting Baskenland, naar de kust. Mooie anekdote bij Muga is wel dat we een boekje van mijn dochter waren vergeten in de proefruimte. En we wilden deze even ophalen, maar in Spanje gaat men natuurlijk heerlijk 2 uur lunchen dus ik ben uiteindelijk via de lunchzaal met alle wijnmakers en de wijnkelders weer buiten gekomen met boekje… Dus dat was nog wel even een mooie ongeplande private tour.

Baskenland is trouwens ook echt een geweldige regio met de Txakoli (lekkere tongbreker) wijnen van de hondarrabi zuri druif. Heerlijk fris en ziltig. En zo mooi; prachtige bergen, zee, authentieke dorpjes…

Kortom echt een topvakantie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *