Wijn en spijs; do’s en dont’s

Ik probeer hier op mijn blog regelmatig iets te vertellen over de combinatie wijn met eten. Dit komt vanuit mijn eigen interesse en omdat dit ook mijn favoriete wijnmomenten zijn. Een wijn die goed past bij je gerecht is iets waar je heel blij van kunt worden.

Maar hoe weet je nou wat goed bij jouw gerecht past? Of wat juist lekker is bij een wijn die je hebt gekocht of gekregen? Het antwoord is uiteraard niet eenduidig. Als belangrijkste regel geldt jouw smaak, open deur maar wel heel belangrijk. Ik kan wel zeggen dat je bij zuurkool beter witte wijn kunt drinken, maar als jij veel meer een rode wijn drinker bent dan zou je daarmee kunnen experimenteren. Daarnaast heb je wat algemene regels die je kunnen helpen bij het uitkiezen van de beste wijn bij jouw gerecht.

Zoet, bij zoete gerechten moet je er rekening mee houden dat dit de bitterheid, zuren en de alcohol in de wijnen versterkt en aan de andere kant de body, zoetheid en fruitigheid van de wijn vermindert. Daarom kun je bij een dessert het beste een wijn serveren die zoet is en laag in alcohol. Zoals bijvoorbeeld Moscato d’Asti of Eiswein.

Zuur, gerechten waar bijvoorbeeld veel citroen inzit versterkt de body, zoetheid en fruitigheid in een wijn en vermindert juist het zuur in de wijn. Denk bijvoorbeeld aan Oesters met azijn met sjalotjes of citroen, hier past heel goed een Muscadet bij of een Sancerre.

Zout, dit is een heel wijnvriendelijk deel van je gerecht. Wijn houdt van zout, want dit vermindert bitters en zuren in de wijn en versterkt juist de body van een wijn. Hierdoor kan bijvoorbeeld een vrij tanninerijke (bitterheid in de wijn) wijn veel soepeler lijken.

Bitter, dit versterkt de bitters in de wijn. Bitterheid ervaren is iets persoonlijks, wat de een als bitter ervaart vind de ander juist heerlijk. Wel kun je stellen dat je bij bijvoorbeeld witlof beter geen wijn met veel tannine kunt drinken.

Umami, dit is een hartige smaak die moeilijk zo te herkennen is. Als het een ingrediënt is die ook zout bevat is het een goede match met wijn. Denk hierbij aan gerookte vis/ham of Parmezaanse kaas. Je hebt daarentegen ook ingrediënten die als umami worden gezien, maar niet echt met zout gaan zoals eieren, asperges, paddestoelen en zachte kazen. Gerechten met deze ingrediënten zijn dan ook moeilijker met een wijn te matchen.

Pittig, gerechten die veel pepers bevatten versterken de alcohol beleving van een wijn, de bitters en de zuren en vermindert de fruitigheid, body en zoetheid van de wijn. Vandaar dat je bij veel Oosterse gerechten heel goed een Riesling, Gewürztraminer, of een niet al te droge Grüner Veltliner kan drinken. Maar ook een aantal rosé wijnen gaan goed met een pittig gerecht. Maar ook hier geldt dat wat ik pittig vind, iemand anders dat helemaal niet zo ervaart. En als je een echt rode wijn drinker bent, zou je wellicht een wijn van de Bonarda druif kunnen proberen!

Maar goed, dit is nu precies mijn punt. Hier komt het levenslange proberen, drinken, koken, proeven en ruiken aan te pas! Er bestaat niet een ultieme combinatie… Ik ga in ieder geval mijn best doen je zoveel mogelijk uit te dagen om af en toe eens wat anders te proberen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *