Woensdag gehakt dag: Chili con Carne

Dit is bijna wel mijn favoriete eten met lekker veel guacamole (uiteraard homemade), rijst, tortilla’s en crème fraîche. Dit is ook gewoon altijd lekker; lekker zoutig/pittig als het warm is en heerlijk comforting in de winter.

  • 500 gram goede kwaliteit rundergehakt
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • blik mais
  • 2 blikken chilibonen
  • blik kidneybonen
  • blik zwarte bonen
  • 2 blikken tomaten
  • 1 blik tomatenstukjes
  • kaneelstokje
  • laurierblaadje
  • chilipoeder
  • paprikapoeder (mix van gewone en pikante)
  • komijn
  • gedroogde oregano

Uien en knoflook in de pan bakken tot glazig dan het gehakt erbij doen. Evan laten bruinen en dan alle kruiden, kaneelstokje en laurier toevoegen en 2 mins roeren. Dan alles in de crockpot stoppen inclusief zout en een extra blik water. Dan zet je de crockpot op de laagste stand aan voor tussen de 5-6,5u. Ideaal! Je kunt hm overigens ook gewoon op dezelfde manier op het fornuis maken, alleen dan zou ik hm 3 uurtjes laten sudderen. Nog een manier is de oven. Bij deze 2 opties moet je de pan natuurlijk wel zelf een beetje in de gaten houden.

Welke wijn is nou lekker hierbij?
Sowieso past bier er goed bij, maar ja dat is geen wijn 🙂 Wat hier lekker bij smaakt is een Chileense Carmenere. Lekkere volle, soepele wijnen zijn dit vaak met zwart fruit en een hint van chocola. Wat ook goed past is Zinfandel, dit zijn vaak wijnen met een piepklein restzoetje en dat past lekker bij een wat pittigere chili (als je het dus bijvoorbeeld met jalapeno pepers eet).

Nog lekkerder is de chili de volgende dag! En altijd genoeg maken voor nog een beetje in de vriezer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *